Ciekawe dekoracje z jajek na twardo

Wielkanocne ozdoby to nie tylko pisanki z sitowia czy filcu. Na naszym świątecznym stole mogą pojawić się także ciekawe dekoracje z jajek na twardo, które nie tylko będą przykuwać uwagę, ale i wyglądać bardzo apetycznie pośród różnego rodzaju sałatek, ciast i innych świątecznych smakołyków.

Wykonywanie ozdób z jajek na twardo jest bardzo proste, chociaż tworzenie takich dekoracji może pochłonąć nieco czasu. Bazą do stworzenia takich ozdób powinny być przede wszystkim jajka ugotowane na twardo. Przy pomocy odrobiny fantazji i sprawnych rąk na pewno uda nam się wyczarować siedzące w półmisku kurczaki, baranki czy zające, czekające na zjedzenie.

Do wykonania efektownych kurczaków z jajek na twardo będziemy potrzebować kilkanaście ugotowanych jajek na twardo, pół szklanki majonezu, żółty starty ser, dwie łyżeczki drobno posiekanej cebuli, szczyptę żółtej przyprawy curry, pół łyżki musztardy, kilka oliwek, szczyptę pieprzu oraz czerwoną paprykę.

Z jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupki odcinamy górne czubki. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki. Do żółtek dodajemy majonez, musztardę, żółty ser, pieprz oraz curry, a następnie wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, do momentu, aż uzyskamy kremową masę o jednolitej konsystencji. Łyżeczką nakładamy masę do białek – powinna ona delikatnie wystawać ponad jajka. Później można nałożyć odcięte czubki.

Z oliwek pokrojonych na plasterki wykonujemy oczy kurczakom, natomiast papryka posłuży nam do stworzenia dziobów. Tak przygotowane kurczaki z jajek na twardo na pewno zachwycą każdego – zarówno starszego, jak i młodszego uczestnika świątecznego śniadania.

W podobny sposób możemy stworzyć myszki czy zajączki z jajek ugotowanych na twardo, które także pięknie będą prezentować się na szklanych półmiskach. Dzieciom można też podsunąć kwiaty lub muchomorki z jajek na twardo do zjedzenia w trakcie świątecznego śniadania.

Ciekawym pomysłem na ozdobę z jajek na twardo może być również wielkanocny baranek. Do stworzenia takiej dekoracji będziemy potrzebować masło, kilka sztuk jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek, ziele angielskie (na oczy), paprykę czerwoną (na nos i usta baranka) oraz szczypiorek.

Masło należy ułożyć na półmisku, a następnie dołożyć do niego jajko, które będzie tworzyło głowę. Masło z jajkiem można połączyć ze sobą przy pomocy wykałaczki. Masło oczywiście musi zostać przykryte „wełną”, dlatego pozostałą część jajek należy drobno pokroić i ułożyć na wierzchu masła. Następnie barankowi dorabiamy oczy, usta oraz nos. By baranek z jajek ugotowanych na twardo prezentował się jeszcze ciekawiej, można posypać go drobno posiekanym zielonym szczypiorkiem.